Evropská unie přišla s novou směrnicí, kterou předložila Viviane Reding, komisařka pro spravedlnost. Ve firmách kótovaných na burze by dle této směrnice mělo být zastoupeno 40% žen.  Ženy budou doplňovány do představenstev a dozorčích rad tak, aby to ladilo v tabulkách a nebude brán zřetel na samoregulaci trhu a přání žen (pokud tato směrnice vstoupí v platnost).

Evropská unie přišla opět s inovací, která je dle mého názoru mimo realitu. Jak chcete srovnávat dva lidi, kdo z nich je vhodnější pro danou pozici na základě pohlaví? Výběr lidí se řídí určitými kriterii. První kriterium je profesní, zda daný člověk má předpoklady, jako je praxe a schopnosti pro hledanou pozici a druhé, neméně důležité kriterium, zda z lidského hlediska člověka bude do firmy pasovat a bude moci fungovat se svým nadřízeným a v týmu.

Nyní však zavedeme ještě jedno kriterium a to je pohlavní selekce. Co na tom, že se mi do týmu hodí více pan X, protože má velké zkušeností s tím, co děláme? A i když paní Y nemá přesné zkušenosti, které potřebujeme, ale má něco, co pan X nenabízí, je to žena a odškrtnu si v tabulce jedno místo a doplním si počet žen v představenstvu. Možná by bylo řešením, pokud mám velký zájem o pana X, vyměnit jiného kolegu, které ho “tak nepotřebujeme” za paní Y, abychom dosáhli kvóty nám předepsané. Zdá se vám to přitažené za vlasy? Máte pravdu, ještě je tu jiná varianta, vymyslíme jiné KO kriterium a paní Y tím vyřadím a doložím, že mohu zaměstnat pana X. Budete to o trochu více práce a papírování, ale půjde to. Je toto výsledek, kterého se mělo dosáhnout?

Nedávno jsem si dělala mini průzkum mezi svými známými. Většina, žen z mého okolí, pracujících manažerek, považuje tuto reguli za nesmyslnou a neřešící situaci. Není to samozřejmě široký vzorek, ale zajímavé je, že jsem z 10ti známých nenašla jedinou, která by byla pro tuto věc nadšena. Reakce byly od neutrálních, kdy to dotyčné bylo jedno až po negativní reakci, kdy si dotyčné myslí, že je to jeden z nesmyslů EU.

Já osobně si myslím, že kvóty nic nevyřeší. Jako matka také stojím před volbou práce a více času s dětmi, ale není to kvóta, co by mě nahnalo zpět do práce či k dětem, ale spíše zázemí, partner a moje osobní preference.

Firmy, které chtějí zaměstnávat ženy na vedoucích postech, tak je zaměstnávají, bez toho aby na to měly kvóty. Na druhou stranu ty, které ženy z nějakého důvodu diskriminují, si cestu, jak kvóty obejít, najdou.